Mało kogo obchodzi fachowe gastronomiczne nazewnictwo pospolitych czynności.
Jednak znajomość tego typu słów jest kluczowa, jeśli chce się zdać egzamin zawodowy na kierunku „technik żywienia i usług gastronomicznych”.
Ja takowy zdałam, więc z przyjemnością przybliżę znaczenie słowa TRANŻEROWANIE.
Tranżerowanie – co to?
Tranżerowanie to fachowe porcjowanie oraz rozbieranie większych kawałków mięsa. Wyraz ten pochodzi od francuskiego słowa trancher. Jakie rodzaje mięs można poddać temu procesowi? Najczęściej wybór pada na drób, np. kurczaka i indyka, ale również ryby. Tranżerowaniem możemy nazwać również krojenie kawałków mięsa w niestandardowe kształty, np. słupki lub paski. Spotkaliście się kiedyś z takim procesem? Jeżeli nie to pora nadrobić zaległości. Dla niektórych tranżerowanie to prawdziwa, kulinarna sztuka, którą można oglądać podczas pokazów w restauracjach. Razem z nami nauczycie się tej czynności i wykorzystacie ją w swoim domu! Kto wie, może i Wy zrobicie pokaz dla swoich znajomych?
https://www.przepisy.pl/blog/tranzerowanie-co-to-jest-jakie-mieso-mozna-tranzerowac