Kogel Mogel

Połączenie jajka, cukru i… no właśnie, nic więcej. To tak jakby ktoś miał w głowie myśl: ,,Co by tu zrobić z resztek w kuchni?”. I tak właśnie powstał ten smaczny, choć podejrzany w swoim składzie deser. Kogel mogel to tradycyjny polski deser, który składa się głównie z surowych żółtek jajek i cukru. Jest to bardzo prosty, ale pyszny przysmak, który przygotowuje się poprzez ubijanie żółtek z cukrem, aż do uzyskania puszystej, kremowej konsystencji. W wersji klasycznej nie dodaje się niczego więcej, ale czasem można dodać odrobinę kakao, aromatu waniliowego czy rumu, by nadać mu bardziej wyrafinowanego smaku. 

Więcej niż jedno znaczenie

Słysząc kogel mogel, zapewne większość z nas wraca wspomnieniami do dzieciństwa i przypomina sobie smak tego pysznego deseru. Warto jednak zaznaczyć, że ten lekko brzmiący wyraz może oznaczać także bałagan lub zamieszanie. Przykład :  

,,Po wczorajszej imprezie w salonie zrobił się taki kogel mogel!” 

Kiedy mówimy, że w jakiejś sytuacji panuje „kogel mogel”, mamy na myśli to, że sprawy są nieuporządkowane, a ludzie nie potrafią się dogadać lub znaleźć rozwiązania. To zupełnie tak jak w przypadku deseru – różne składniki muszą się połączyć w coś jednolitego, ale proces ich mieszania jest szybki i niekoniecznie dokładny, tak samo „kogel mogel” w kontekście zamieszania oznacza sytuację, w której coś jest „wymieszane” bez ładu i składu. 

Kogel mogel to film?

„Kogel mogel” to również tytuł popularnej polskiej komedii z 1988 roku w reżyserii Romana Załuskiego. Film stał się jednym z kultowych dzieł polskiego kina lat 80. i przez wiele lat cieszył się dużą popularnością. Tytuł filmu jest metaforą dla chaosu i zamieszania, które występują w fabule, w której bohaterowie muszą radzić sobie z nieoczekiwanymi wydarzeniami, zawiłymi relacjami i zabawnymi sytuacjami. Jest to tytuł, który nadaje filmowi lekkość i humor, pasując do komediowego charakteru produkcji. 

Przepis

Składniki:  

  • 2 żółtka jaj (świeże) 
  • 2-3 łyżki cukru (w zależności od preferowanego poziomu słodkości) 

Przygotowanie: 

  • Oddziel żółtka od białek: Uważaj, aby nie dostało się białko do żółtek. W przeciwnym razie masa nie będzie tak kremowa. 
  • Ucieraj żółtka z cukrem: W miseczce ucieraj żółtka z cukrem za pomocą łyżki lub miksera ręcznego. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić, a masa stanie się jasna, puszysta i kremowa. 
  • Podawaj natychmiast: Kogel mogel najlepiej smakuje świeżo przygotowany. Możesz udekorować go startą czekoladą, posypką cukrową lub owocami. 

Widzisz jakie to proste!