Zapewne każdy chociaż raz usłyszał to słowo, czy to robiąc zakupy, czy jedząc śniadanie czy może oglądając program kulinarny (o ile ktokolwiek je jeszcze ogląda). Także zapewne nikt nie zastanawiał się czemu ciabatta jest ciabattą, jak się ją robi lub jaka jest jej historia.
Czym jest ciabatta?
Co ciekawe, w różnych źródłach możemy znaleźć różne definicje tego słowa.
Ciabatta – włoski biały chleb, robiony z mąki pszennej i drożdży. Bochenek ciabatty jest wydłużony, szeroki i płaskawy. (Wikipedia)
Ciabatta – duża, płaska bułka o chrupiącej skórce, miękkim, wilgotnym miąższu oraz wyjątkowym zapachu. (wirtualnapolska)
Ciabatta – pieczywo pszenne z dodatkiem oliwy z oliwek, doskonałe do kanapek na ciepło i na zimno. (pansteskal.pl)
Jedni uznają ciabattę za bułkę, inni za chleb. Co to sposobu przygotowania też nie ma zupełnej zgodności. Jedyne co nie jest uznawane za kwestię sporną to kraj pochodzenia – oczywiście ciabatta przybyła do nas z Włoch.
Historia ciabatty
Za twórcę wypieku uznaje się Arnaldo Cavallariego, włoskiego piekarza, który wypiekł pierwszą ciabattę w 1982 roku. Od tego momentu powstało wiele odmian ciabatty w różnych regionach Włoch. Pochodzenie tej bułki tłumaczy również jej nazwę – po włosku ,,ciabatta” oznacza „kapeć”, co oczywiście nawiązuje do kształtu wypieku. Z tego samego powodu wyraz piszemy przez dwie litery „t”. Można spożywać ją na wiele sposobów – na ciepło lub zimno, najczęściej z wędliną, warzywami i serem.
Czemu nie nazwano jej po prostu bułka?
Różnica między ciabattą a zwykłą bułką jest większa niż się wydaje – czym dokładnie się różni?
Sekret ciabatty tkwi w sposobie jej przygotowywania i wysokiej wilgotności ciasta, które zawiera dużą ilość płynu. Ciabatta wyrasta kilka razy po każdorazowym rozciąganiu ciasta. Im więcej jest napowietrzane, tym więcej w bułce dziurek i delikatniejszy miąższ. Ciasto na ciabattę potrzebuje kilkunastu godzin, by mogło „odpoczywać”. Dawniej wypiekano ją tylko w specjalnych piecach. Ponadto od przeciętnej bułki różni się kształtem.
Przepis na domową ciabattę
Na koniec załączam prosty przepis na wykonanie swojej domowej ciabatty gdyby ktoś sam chciał sprawdzić o co tyle zamieszania lub po prostu zrobił się głodny;)
Składniki na 4 duże ciabatty:
- 500 g mąki pszennej chlebowej (można zastąpić zwykłą)
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 15 g drożdży instant
- 400 ml letniej wody
Wykonanie:
1. Mąkę, sól oraz drożdże wymieszaj w misie miksera. Zrób zagłębienie na środku i wlej tam 300 ml wody. Miskuj wszystko na wolnych obrotach miksera, aż składniki się połączą.
2. Następnie wlej do ciasta pozostałe 100 ml wody i miksuj przez kolejne 5 – 8 minut. Ciasto powinno być luźne, ale jednolite.
3. Przełóż gotowe ciasto do misy wysmarowanej oliwą lub olejem, przykry szczelnie folią spożywczą i odstaw do wyrastania w temperaturze pokojowej. Powinno co najmniej podwoić objętość (około 1 godziny).
4. Blat oprósz obficie mąką i wyłóż na niego wyrośnięte ciasto, po czym posyp je też obficie po wierzchu. Będzie się mocno rozlewało na boki, więc staraj sie pracować szybko i sprawnie. Pomagając sobie np. szpatułką zagarniaj ciasto od brzegów, żeby się nie rozlewało na boki. W razie potrzeby podsyp nieco więcej mąki. Postaraj się uformować coś na kształt prostokąta, a następnie podziel ciasto na 4 części.
5. Każdą z części rozciągnij nieco na taki płaski owal/prostokąt i przełóż ostrożnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz je potem uformować, podkładając brzegi pod spód, żeby były bardziej równe.
6. Tak przygotowane ciabatty przykryj czystą ściereczką i odstaw na około 20minut, żeby ciasto odpoczęło. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220°C.
7. Piecz ciabatty przez około 20 – 25 minut, aż nieco podrosną i nabiorą ładnego koloru. Gotowe wystudź na kratce.
(przepis ze strony: brunetkawkuchni.wordpress.com)